Nöjda kunder

 

Karl-Axel Falk

-Karl-Axel tappade 20 kg!

2006 fick Karl-A ett gymkort genom sin arbetsgivare och så var resan igång. Han har aldrig varit en träningsmänniska så han började lite försiktigt. Träning någon dag i veckan fick räcka den första tiden. Ibland blev det gruppträning, ibland gymmet. De första kilona försvann av sig själva, bara genom att han hade börjat röra på sig.

Genom jobbet träffade Karl-A Previa, företagshälsovård, som kom fram till att han hade ett för högt BMI. Detta blev ett uppvaknande. Det blev lite mer träning och det mysiga kvällsmålet i soffan togs bort. Han började även tänka på portionsstorleken och att bara ta en gång.

Träningen ökades successivt och Karl-A hade nu skapat sig vanor som höll året om. Idag har det blivit en livsstil och han mår mycket bättre.

Jag frågar vad för positiva effekter han fått av träningen.

  • Bättre livskvalité, ett sätt att bearbeta känslor, bättre uthållighet och att jag tänker mycket klarare, förklarar han. Han berättar också att han aldrig har ont numera. De onda knäna och handlederna som ofta värkte är borta.

Idag tränar Karl-A 3-4 gånger i veckan och har en slutvikt på ca 70kg. Jag frågar vad han kan ge för tips för de som vill komma igång?

 

  • Långsiktighet!

  • Ta det försiktigt i början!

  • Hitta någon form av lustfylld träning.

  • Kom ihåg att belöna dig med annat än mat.

  • GE INTE UPP!

  • Slutligen, att få in det som en livsstil.

Roger

-Yes, jag klarade det!

 

På den 59 födelsedagen fick jag en startanmälan i Vasaloppet av min yngste son Mikael som present. Han och jag skulle åka loppet tillsammans. Jag som inte hade tränat på 30 år bävade inför uppgiften. Många tankar for igenom mitt huvud. Måste börja träna, men hur?

Min fru Christina som är en inbiten motionär i Strömstad kom med idén att jag skull "köpa" en personlig tränare på Strömstads badanstalt . Sagt och gjort. Jag fick Marcus som instruktör och han la upp ett program för mig. Detta var på hösten 2010. Han föreslog rodd, cykling och stakmaskin. Efter det körde jag programmet minst en gång per vecka.

När snön kom var det dags att köpa skidor med all utrustning. Snön kom sent här i Strömstadstrakten och jag letade snö för att träna. Bullarn, Ranebo och Idefjordens orienterings- klubb blev platser jag åkte skidor på. Då jag bor på Nordkoster så blev det under julhelgen några mil runt i Basteviken. Totalt blev det 16 mil.

Månaden före Vasaloppsstarten bar det iväg till värmen i Thailand, kanske inte den bästa uppladdningen men ett cykelpass om dagen i ca 1 timme blev det i varje fall. Väl hemkommen var det dags att packa all utrustning och bege sig till Sälen. Mikael hade lagt upp taktiken med kostintag och vila.

Klockan 06.00 på morgonen den 6 mars var vi i startfålla 10 i Sälen, d.v.s. längst bak, och framför oss hade vi 15000 förväntansfulla Vasaloppsåkare. Starten gick i ett fantastiskt väder, 10 grader kallt och gnistrande solsken.

De första milen gick bra men då jag närmande mig Evertsberg efter ca 4 mils åkning började kroppen bli sliten, tankarna malde, skall jag bryta här. Såg bussarna där avhoppade Vasaloppsåkare satt för att transporteras till Mora. Frugan och Mikaels flickvän peppade mig och jag beslutade att fortsätta, bara 1,5 mil till nästa kontroll i Oxberg!

Efter svackan i Evertsberg gick det bättre och bättre och då 1 mil var kvar tyckte jag att vi susade fram i den mörka skogen.

Efter 11 timmar 9 minuter 26 sekunder var jag framme vid målet och de 9 milen var avverkade. En fantastisk härlig känsla spreds i kroppen, benen var slitna men i övrigt inga skavanker eller skavsår.

"Yes, jag klarade det på mitt 60-tionde levnadsår, otroligt"

Tack Strömstad Badanstalt och främst då Marcus för stöttning och ett perfekt upplagt träningsprogram. Har fått blodat tand och funderar på att åka Vätternrundan med min äldste son Fredrik i år, vi får se hur det blir med det...

//Roger

 

Anna

 

För mig har personlig träning varit början på något nytt. För två år sedan skulle jag aldrig ha trott att jag skulle springa en mil. Men för ett år sedan hade jag sprungit min första mil och fler skulle det bli. Jag har inte bara utvecklats fysiskt; jag har också lärt mig otroligt mycket om mig själv och hur mycket jag klarar av. Personlig träning har varit en av de bästa investeringar jag har gjort. Med hjälp av en kunnig och inspirerade person har jag fått hjälp framåt och antagit nya utmaningar.

 //Anna