Kontakta oss
Öppettider
Bad/Simhall
Måndag: 06.30 - 18.00
Tisdag: 06.30 - 18.00
Onsdag: 06.30 - 18.00
Torsdag: 06.30 - 18.00
Fredag: 08.00 - 18.00
Lördag: 08.00 - 14.00
Söndag: 11.00 - 16.00
*
*

Simföreningen disponerar 2 st banor:
Måndag 06.00-08.00 + 17.00-18.00
Tisdag 18.00-19.00
Onsdag 06.00-08.00
Lördag 16.00-18.00

Kallbadhus
Öppet dagligen: 01/06 - 31/08
Måndag - Torsdag: 07.30 - 16.00
Fredag: 09.00 - 17.00
Lördag: 12.30 - 16.30
Söndag: 11.30 - 17.00
Gruppträning har företräde Onsdag 12.00 - 12.30 Torsdag 10.00 - 11.00

Gym
Måndag - Torsdag: 06.00 - 21.00
Fredag: 06.00 - 19.00
Lördag: 08.00 - 15.00
Söndag: 10.00 - 17.00

#Följ oss på sociala medier

Jejjas Yogahörna - Strömstads Badanstalt
3302
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-3302,page-child,parent-pageid-2884,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_with_content,width_470,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.1.1.1.1548752612,qode-theme-ver-17.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Jejjas Yogahörna

Välkommen till Jejjas Yogahörna!

 

Här kommer Jejja att regelbundet lägga ut tips, yogapositioner, tankar, inspiration med mera, i yogans tecken.

Detta riktar sig i första hand till Dig, medlem och erfaren yogautövare, som nu under rådande situation inte kan komma på yoga hos Oss.

Namaste

 

Veckotips 1 – 26 november

“Att underhålla kontakten med ryggraden är något av det smartaste man gör:-), för er som gillar yoga är detta ingen nyhet.

I veckans asana landar vi i Valp-posen (som sen går vidare i en katten-ko-sekvens, de går ej att separera i mitt tycke). I valp-posen når vi så mycket och skapar öppning och mjukhet i såväl bröstrygg som framsida axlar tex. Framför allt skapar vi en bra förlängning i ryggraden som även påverkar i höften.

VALP-POSEN (stå på knä, ha dom i 90 graders vinkel, svanka hela ryggraden, armarna framåt, axlar bak mot höft, påkopplad bröstrygg)

Veckans tips är att hålla Valp-posen i 15 andetag följt av katten-ko-sekvensen i 20 andetag. Du behöver inte styra andningen i varje rörelse du gör, snarare håll en medvetenhet kring den så infinner sig dina andetag där dom ska vara, där dom behöver vara just den här gången.

Du kan vara trygg med att du kommer andas när ditt system behöver!

Avsluta gärna med Barnets Position i 10-20 andetag.

Det du gör för din ryggrad gör du också för din hjärna. Till hjärnan vill vi skicka upp starka och lugna signaler, detta inträffar när du skapar och kommer i kontakt med dina andetag. Gärna också i samband med yogapositioner du tycker passar. Du har säkert favorit asanas som du kan välja mellan, du kan också gå till Gruppträningsfliken på vår hemsida och bli inspirerad av olika pass😊.

 

Har du en dag där tankarna bara snurrar och det känns utmanande att yoga (dessa dagar händer absolut!)så är det en sak jag rekommenderar framför allt; promenad i friska luften. Kanske har du någon lugn favvomusik med dig eller också bara du lyssnar på dina fotsteg och hur du andas. Promenader ger ett lugn i hjärnan.

Jag hoppas Du håller ryggraden förlängd😊❤️och stannar i kontakt med din yoga!

Stor kram från Jejja”

Veckotips 2 – 30 november

Kära yogisar, här kommer veckans tips på positioner Du kan göra för att stanna i kontakt med Din yoga och Dina andetag.

 

Vi tar oss till den alltid klassiska Trollsländan. Sitt på golvet, välj gärna att sitta på något om Du tycker det känns bättre för Din höft tex, kom ut med benen dit det känns ok, raka knän i denna varianten samt förlängd ryggrad. Placera händerna bakom höften för att stötta upp Dig själv så Du blir så lång som möjligt.

Andas. Ta inte OS-guld i djupandning (inte första gången jag påminner om detta😊) utan här är, som alltid, fokus på att hamna, ta Dig till, ett behagligt andningsflöde. Ett flöde Du kan ha med Dig i alla positioner. Paradoxen finns i att man vill styra sin andningsmuskulatur men samtidigt följa med vart andningen tar Dig. Alltså grunda med en god teknik (förlängd ryggrad, öppna revbenen utåt, stark Psoas som i sin tur stöttar upp Dina intercostala muskler som du har runt om Dina revben) och sen hedra Din naturliga rytm.

 

Du väljer om Du vill sitta still här och komma aningen framåt med överkroppen(utan att tappa förlängningen i ryggraden) eller gå sakta från sida till sida. Jättesakta. Våga vara riktigt långsam här så Du kan känna in vart det tar, hur det känns. Gneta här i 2 eller 3 minuter.

 

Du kan följa upp detta med Nålens Öga. Lägg Dig på rygg, känn kontakten mellan matta och rygg, sänk axlarna. Detta är en hederlig gammal löparstrech (ingen ide att uppfinna hjulet ytterligare😊) så placera tex utsida höger fot mot vänster knä, sen väljer Du om Du tar tag i vänster lår eller vänster underben (då kommer Du åt ryggslutet lite mer). Håll 10 andetag. Repetera på andra sidan.

 

Som avslutning bara Du ligger kvar på rygg och tar tag i Dina knän och vaggar långsamt från sida till sida. Stanna i kontakt med Dina andetag. Gneta här i 2 minuter.

 

Höft och bäckenområdet mår alltid bra att få utsättas för lite annorlunda positioner/rörelser, det är vad som sker i dessa asanas.

 

Jag saknar er oerhört och ser fram emot när vi kör igång igen❤️//Jejja

Veckotips 3 – 7 december

Det slog mig att man hamnar alltid rätt i en liggande ryggtwist, så denna veckas asana är precis det. Du kommer åt så mycket i en ryggtwist, som bekant, där du egentligen utgår från Din psoas / Din hållning. Psoas är kroppens nav och den muskulaturen, plus allt den påverkar och hänger ihop med, vill vi vårda.

Så lägg Dig på rygg och ta tag i Dina knän, vagga lite långsamt från sida till sida, håll gärna lite avstånd mellan knän och överkropp då kommer Du mer åt ländryggen och ger den lite go massage och välkomnar blodcirkulation. Vi vill, i all yoga och träning, skicka runt syresatt blod till våra celler så dom får förutsättningar att göra det jobb dom är skapta för. Du påverkar Din cirkulation primärt genom Dina jämna och stadiga andetag.

 

Nu har Du vaggat här i kanske 10 andetag. Stanna vid neutral ryggrad och känn kontakten med Ditt underlag. Ta tre långsamma andetag här.

Nu går Du vidare och väljer vilken variant av twisten som passar Dig just idag, i korta ordalag-benen åt ett håll och motsatt arm åt det andra. Vilken variant Du än väljer så utgå från en förlängning i ryggraden, sänk ner axlarna och placera sen ben och armar där det passar. Du behöver inte ha bägge skuldrorna i mattan, twisten sker ändå, Du hamnar där Du behöver hamna utifrån just Dina förutsättningar. Andas här 20 andetag. Ta Dig till neutral ryggrad igen och ta 3 långsamma andetag och sen byter Du sida och upprepar.

 

Avsluta med att bara ligga på rygg och, igen, ta tag i Dina knän och vagga efter ett långsamt neutraliserande andetag. Ligg någon minut och vagga.

 

Nu har Du gett Dig själv och Ditt system en finfin kontakt, mycket bra jobbat👍.

 

Fortsätt ta hand om Dig, så ses vi snart ️ allt gott önskar jag Dig//Jejja

Veckotips 3b – 7 december

Hej igen😊, 

 

Ett tips till Dig som känner att tankarna spattar iväg ibland eller att Du har en dag där tempot går för fort och intrycken blir för många, gör gärna Hissen. Sitt eller stå, det väljer Du, för ihop handflatorna (spreta pyttelite med fingrarna så att dom separeras), ha ett lätt tryck mellan händerna här. Känn kontakten med Din ryggrad och hållning, stark bröstrygg så axlarna stannar på plats och sen, i sync med Dina andetag, så för Du upp händerna över huvudet(välj att stanna tidigare om det känns bättre, det är själva syncen mellan rörelse/andetag vi vill åt-inte komma högst), för sedan ner dom till utgångs position(händerna framför bröstet). 

Jag råder Dig till att låta andetagen ta den form dom gör snarare än att tänka att “andas in gör detta/andas ut gör detta”, det tenderar att skapa en stress då vi är alla olika skapta och byggda och därav har olika förutsättningar. Gärna ett helt andetag(in och utandning) i varje läge, lugnt och behagligt, Du kan lita på att Du kommer andas när Du behöver det. 

 

Var i denna sync i tre minuter️. 

 

Kramar//Jejja

Veckotips 4 – 14 december

Att grunda sig och stå stadigt är viktigt för oss alla så veckans asana (s) blir Bergspositionen och Trädet. De två går verkligen hand i hand.

Börja med Bergspositionen där Du helt enkelt ställer Dig höftbrett (inte så brett som man kan tro-placera Dina fötter i så god linje med Dina höftben som det går) där tårna pekar framåt. Koppla på inifrån med lätt böjda knän, tippa fram bäckenet och låt skuldrorna dra sig mot varann. Känn att Du står stadigt och att fötterna är liksom fast planterade i mattan. Nu ges utrymme för en finfin förlängning i ryggraden, den vill vi vårda och förstärka, som i sin tur gör att det blir lättare att andas. Det vill vi också vårda.

Vänd gärna handflatorna framåt, och se till att Du sänker Dina axlar. Bli nu medveten om Dina andetag. Ett bra verktyg till att stilla tankarna är att helt enkelt lyssna till hur Du andas. Andas genom näsan vilket ger ett behagligt, smått väsande ljud. Det ljudet, inom yogan, sägs komma ifrån havsrörelser/havsbrus, där vi för längesen tog de första stegen upp på land och utvecklade lungor. Ett bekant och tryggt ljud alltså.

Låt Bergspositionen hjälpa Dig att stanna i vad som är nu, det ögonblicket Du befinner Dig i just nu. Checka in med dig själv hur Din ryggrad känns tex. Följ Dina andetag. Andas här 40 andetag.

Nu har Du skapat en bra och behaglig grund för att gå vidare i samma anda. Ta Dig till Trädet. Ta 15 andetag på varje sida. Behåll påkopplingen innifrån, förläng ryggraden. Placera blicken (som alltid) där det känns bekvämt för både Ditt synintryck och även nacke, det avgör Du.

Avsluta med att ta Dig igen till Bergsposition och för ihop handflatorna framför bröstet. Ta 5 andetag här och upprepa tyst för Dig själv mantrat Om Shanti (Evig Frid).

Hoppas detta känns behagligt❤️ och jag rekommenderar dessa två positioner varmt när Du känner att Du vill lugna Dina tankar tex.

Stor kram, jag saknar Er jättemycket//Jejja

Veckotips 4b – 14 december

Jag vill även rekommendera en bok som heter ” Jag kan ha fel-och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk” av Björn Lindeblad. Kanske är Du bekant med honom och det han skrivit redan, jag fick denna bok som en gåva igår av min kära vän Maria G❤️. Jag och Maria hade en kväll där vi satt och språkade om vad vi tycker är viktigt och då kom en del av de tankar och insikter Björn tar upp i den här boken upp.

Bla hur lyssnar jag innåt? Utan att låta stressande egodrivna tankar dominera? (Med ego här menas inte det där egot som slår sig för bröstet och har rätt hela tiden, utan andra nyanser och aspekter av det) Hur man kan se igenom dom och, återigen, lyssna mer innåt.

Jag rekommenderar den här boken varmt (är hälften igenom den) och hoppas den kan inspirera till gott.

Namaste ❤️ och Fridens Liljor

Veckotips 5 – 22 december

 

“En sak har liksom stannat i huvudet på mig det senaste, vi blir alla påverkade av den pågående situationen i Sverige och världen, och vi reagerar alla olika på den. Det som stannade kvar i mig är en sak som en amerikansk läkare sa när han blev intervjuad, “när det går så långt att folk blir riktigt dåliga och hamnar hos oss på intensiven så är det vi kan göra är att koppla in ventilator/respirator och hoppas på att immunsystemet/försvaret tar vid.”

“Hoppas på att immunförsvaret tar vid…” Det fick mig att tänka på hur mycket det har pratats om praktiska åtgärder och vaccin. Men väldigt lite om vad vi som människor kan göra på ett vardagligt plan för att rusta oss själva. Något mer att kunna påverka förutom att hålla avstånd, vara noggrann med hygienen etc.

Immunförsvaret❤️landar i mig och träder fram. Vårt kära system som får parera den stress vi kan känna samt  det vi äter och dricker.

Det är ingen nyhet att stress är den stora boven i många draman som gör oss mer eller mindre mottagliga för olika sjukdomar. Som yogi är steget inte långt till att göra några andningsövningar tex varje kväll innan sänggående. Lyssna på någon guidad meditation som du tycker om. Gör tex två asanas som Du vet känns bra för just Dig. Gå en promenad i behaglig takt. Alla dessa aktiviteter gynnar hjärnan och får oss att känna ett lugn. Få ner andetagen i kroppen som en vis kvinna sa en gång! (Gunilla Hegardt❤️)

Gällande kosten så är det egentligen inte så svårt, tänk anti-inflammatoriskt. Heller ingen nyhet och heller ingen skräll. Googla Dig fram till enkla förslag på vad Du kan utesluta ur Din kostcirkel, och även där finna bra alternativ att lägga till. Bra böcker här, som jag tycker, är “Food Pharmacy” av Mia Clase och Lina Aurell och Stig Bengmarks bok “Välj Hälsa”.

Vi kan alla se över vår kostcirkel och göra förändringar som gynnar vår hälsa. Det är inte komplicerat jag lovar, ha tålamod med att ställa om Dina smaklökar😊 och Du kommer bli rikligt belönad av Ditt tarmsystem!

Veckans asana landar på Stående Hund, den klassiska och fantastiska😎(coolaste??). Du får med så mycket här, håll den gärna 10 andetag, kom ner och rulla loss och ta Dig upp igen. Repetera 3 gånger, sen går Du fram till en Trasdocka och tar 5 andetag, rulla långsamt upp till Bergsposition och ta några andetag.

Jag önskar Dig goda dagar så här i juletid❤️och skickar många och varma kramar till Dig!

//Jejja

Veckotips 6 – 11 januari 2021

 

Nu tänker jag att vi kommer ihåg kontakten med styrkan inom oss. Så här för att kicka igång året och också för att påminna oss själva om att vi kan faktiskt påverka hur vi mår, så faller valet på olika Krigarpositioner.

Stå i Bergsposition och ta 5 långsamma andetag, sänk axlarna och förläng ryggraden. Ta ett bekvämt steg bakåt med höger fot, håll vänster knä i linje med vänster häl(viktigt som ni vet😊), stå på tårna på höger fot och sträva framåt med bröst och höft. Så länge Du håller vänster knä i linje med vänster häl så hamnar Du där Du ska och behöver vara, här spelar det ingen som helst roll tex hur stort steget är eller inte, håll fokus på höftens placering (peka framåt). Fortsätt förläng ryggraden och kom sen lite bakåt med hela överkroppen, samtidigt som Du lyfter upp vänster arm(eller placerar den bak på ländryggen). Andas här 12 andetag.

Stå kvar med vänster fot fram, korrigera Din högra så den vinklas och Du sätter ner hälen. Bibehåll förlängd rygg och kom upp med bägge armarna samtidigt mot taket. Axlarna ner och andas här 12 andetag.

Vi tar oss till en intensiv stretch, håll kvar föttenra där Du har dom samtidigt som Du gör bägge knäna så raka som känns ok. Placera höften parallellt med golvet/mattan och fäll överkroppen framåt med förlängd ryggrad. Återigen påminner jag om att det handlar om att möta Dig själv och vad som passar just Din kropp, så fäll bara överkroppen dit det känns ok. Så fort tex knäna vill börja vika sig så behöver Du backa tillbaka något. Kom mjukt ur positionen och ta dig till Stående Hund. Håll 5 andetag och ta Dig till Bergsposition.

Här landar du med ett andetag eller två och gör sen hela sekvensen med Krigare och Intensiv stretch på andra sidan.

Jag hoppas året har börjat bra för Dig och Du ska veta att vi väntar intensivt på att få ok att börja öppna upp säkert.

Tills dess…stanna i kontakt med yogan och må så gott❤️❤️//Jejja

Veckotips 7 – 20 januari

 

“Vi tar oss till att jobba med något som alla känner till, vår Psoas. Den där superviktiga muskelgruppen (består av Psoas minor och Psoas major) som i sin tur connectar med så mycket annat. Det hamnar på vårt ansvar att hålla den i gott slag, både stark och smidig. Alla muskler mår bra av detta helhetstänk.

Ta Dig till att ligga på rygg och vagga från sida till sida, håll i Dina knän. Andas medvetet. Ligg gärna här någon minut eller två. Bra tips är att ta tiden på just hur många andetag Du tar under en minut och sen ha det som riktmärke. Stanna i neutralt läge och förankra ryggraden i mattan med tre andetag.

Sen tar Du Dig till en Brygga. Placera fötterna höftbrett och hälarna i linje med dina knän, lyft sen upp bäcken och höft mot taket. Gå ihop så mycket Du kan med Dina skulderblad så Du hamnar ovanpå Dina axlar,( så gott det går givetvis). Skjut ifrån aktivt hela tiden samtidigt som Du andas 20 andetag. Rulla sen sakta och mjukt ner och vagga någon minut från sida till sida. Ta Dig sen över på mage där Du går vidare med Gräshoppan. Du kan välja att hålla den statiskt eller komma fram med en arm i taget. Hela tiden håller Du bröstryggen aktiverad så axlarna strävar bak mot höften. Håll 20 andetag.

Sen placerar Du höger kind ner i mattan, fortsätt sänk ner axlarna, vänd ner handflatorna mot matta/golv och håll positionen 10 andetag. Byt sida.

Nu kan Du rulla upp ryggraden/Dig själv från mattan och landa med ett långsamt och behagligt andetag.

Nu har Du yogat! Grymt!

Vill Du så fortsätter Du vidare med någon position Du tycker passar , eller nöjer Dig med det Du precis utfört.

Fortsätt ta hand om Dig, ser fram emot att ses inom kort❤️//Jejja

Veckotips 8 – 4 februari

 

Inför sänggående kan det vara skönt att aktivt komma i kontakt med våra andetag. Det blir en fin inkörsport till att inte bara varva ned utan helt enkelt för att det är viktigt för hela vårt system att vara i medvetenhet kring våra andetag. Jag pratade nyss med en kollega om meditation/andning och det är ingen nyhet att för många är det en utmaning att kunna sitta ned (man kan givetvis gå, stå eller ligga ned också)och hålla fokus i några minuter på just sina andetag. Man behöver träna på allt för att det ska börja ge den utdelning man önskar och många i dagens samhälle vill vara ned, logga ut, eller börja meditera.

Om jag vill springa Strömstadsmilen då säger det sig självt att jag behöver träna kondition bla. Samt styrka. Och smidighet. Detta är alltid ok i resonemanget kring förberedelser inför tex att springa ett lopp. Att jag istället skulle säga att “nej , ååå var tråkigt med att träna kondition” skulle få de flesta att stå frågande. Jag måste naturligtvis göra jobbet. Finns det genvägar? Nix. Samma sak med meditation och andningsövningar. Exakt samma sak. Träna. Öva. Tills det börjar kännas som en positiv rutin och ett gott inslag i Ditt liv. Här finns heller inga genvägar.

Vissa har lättare än andra att hitta det där goa som infinner sig när Du är i den fina kontakten med …Dig själv. För vissa tar det lite mer jobb och lite mer tid😊(undertecknad faller definitivt i den senare kategorin). Det är dock så väldigt värt det att ge sig själv dessa stunder, att få hjärnan att vila plus att här är det ypperligt att tex repetera affirmationer med det som Du önskar förstärka i ditt liv. “Jag-är….”(sen fyller du på med vad Du tycker) och även om Du kanske inte känner “Jag är fridfull” fullt ut så sår Du här små frön som, med upprepning, kan växa sig starkare.

Du är värd att må bra och njuta av din vardag. Kom ihåg det❤️.

Så sätt dig bekvämt och gör Hissen i 5 minuter. Andas medvetet, helt i Din egen takt(takten är Din, inte någon gurus). Vänd uppmärksamheten in.

Om du vänjer Dig med detta varje dag tex innan läggdags, så kommer Du till slut se det som en fin och stärkande del i Din dag. Det kan kännas spattigt i början. Och även väl in i mitten😁, men är det en anledning att sluta? Du kanske bara behöver lite mer tid för att hjärnan ska vänja sig med lugnet och sluta uppfatta det som tråkigt?(det tog lååång tid för mig om det kan vara till någon hjälp, känn dig för guds skull inte ensam här!)

Må så gott, längtar tills vi ses, namaste❤️//Jejja